Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dyrektor we współpracy

2 maja 2018

NR 69 (Luty 2016)

Wybór firmy cateringowej w przedszkolu

0 105

Rodzice dzieci przedszkolnych oczekują, by jedzenie w przedszkolu było zdrowe, dzieci – by było smaczne, a nauczyciele – by dzieci zechciały je spożywać. Wiele przedszkoli, m.in. ze względu na wysokie wymagania sanepidu lub też brak możliwości lokalowych, decyduje się na podpisanie umowy z zewnętrzną firmą cateringową. Wybór firmy cateringowej to jednak bardzo odpowiedzialne zadanie – chodzi przecież o dzieci, które w przedszkolu są najważniejsze. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas wybierania dostawcy posiłków i czym musi charakteryzować się dziecięcy jadłospis.

Jakość ponad wszystko

Jedzenie, które otrzymują przedszkolaki, powinno charakteryzować się najwyższą jakością, dobrym smakiem oraz estetycznym wyglądem. Rodzice, planując zapisać dziecko do przedszkola, zwracają uwagę nie tylko na takie elementy, jak estetyczne wnętrze, bogata oferta dydaktyczna i wykwalifikowana kadra, ale także – a może przede wszystkim – na smaczne i bardzo dobre jakościowo jedzenie, które jest podawane dzieciom w przedszkolu nawet kilka razy dziennie. Dobra firma cateringowa to jeden z filarów prawidłowej, codziennej pracy przedszkola, a w długofalowej perspektywie – również rozwoju dzieci, zachowania ich zdrowia i profilaktyki chorób oraz zapobiegania alergiom. Podczas dokonywania wyboru firmy cateringowej warto zwrócić uwagę na kilka elementów. Jednym z nich jest sprawdzenie, czy proponowane przez firmę usługi są skierowane do małych dzieci – to znaczy, czy specjalizuje się ona w dostawach posiłków właśnie do placówek edukacyjnych. Może to warunkować dostosowanie przez firmę wszelkich swoich norm do najmłodszych klientów, a co za tym idzie – zatrudnianie wyspecjalizowanych dietetyków dziecięcych i dostosowanie jadłospisu do dzieci oraz ich wymagających podniebień (o czym szczególnie dobrze wiedzą nauczyciele przedszkola). Podstawową kwestią, jaką należy skontrolować, jest sprawdzenie, czy firma została zarejestrowana przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Jest to ważny i niestety często pomijany obowiązek – a wystarczy tylko poprosić firmę, z którą zamierzamy współpracować, o dokument, który potwierdzi wpis do takiego rejestru, a także w miarę możliwości o dokumenty potwierdzające i dokumentujące przebieg wszelkich kontroli z zakresu zachowania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

Zgodność z zasadami

Niemal równie ważny, co proces przygotowania żywności, jest jej transport. Zachowanych podczas niego musi być wiele zasad i norm, tj. warunki higieniczne, odpowiednia temperatura, odpowiednie pojemniki przeznaczone do transportu oraz wiele innych ważnych kwestii. Żywność powinna dojeżdżać do przedszkola w odpowiedniej temperaturze – ma to znaczenie np. w momencie podania dzieciom zimnego obiadu albo rozpuszczonych w upale deserów mlecznych, co przy nieostrożności personelu może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
W centrum uwagi danej firmy cateringowej po...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Monitor Dyrektora Przedszkola"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy