Dania dla dzieci muszą być przygotowane, przyrządzone i doprawione przez kuchnię lub firmę cateringową według ścisłych wytycznych rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r., poz. 1256)1. Załączniki do rozporządzenia określają środki spożywcze dopuszczone do zbiorowego żywienia i wymagania dotyczące posiłków oraz listę produktów, które mogą być sprzedawane w sklepikach lub automatach.
Produkty i potrawy inne niż dopuszczone przez MZ nie mogą być udostępniane dzieciom przez przedszkole lub inne podmioty w inny sposób ani odpłatnie, ani nieodpłatnie. Nie mogą być również promowane i reklamowane w żadnej formie (art. 52c ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.).
Ponieważ jednocześnie nie został wprowadzony zakaz spożywania przez dzieci na terenie jednostek oświatowych produktów nieuwzględnionych na liście MZ, dzieci mogą przynosić z domu pożywienie i napoje przygotowane przez rodziców oraz spożywać je w salach lub stołó...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 10 wydań magazynu "Monitor Dyrektora Przedszkola"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
- ...i wiele więcej!

Dołącz do 7500 + czytelników, którzy nieustannie pogłębiają swoją wiedzę z zakresu prawa oświatowego, zarządzania placówką i nowoczesnych rozwiązań edukacyjnych.
Otrzymuj co 2 miesiące gotowe rozwiązania do wdrożenia w placówce oświatowej, zgodne z wymogami MEN oraz najnowszymi trendami w edukacji.