Promocja zdrowia
Pod rządem przepisów rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dz. U.
z 2015 r., poz. 1256, spadło zainteresowanie dzieci i rodziców posiłkami przygotowanymi przez przedszkolną kuchnię lub firmę cateringową. Ograniczenia wynikające z zasad zdrowego odżywiania bardzo często nadmiernie odbiegały od tych stosowanych w praktyce w domach przedszkolaków. Nadal utrzymały się problemy, które stanowiły cel ustanowienia ww. przepisów, takie jak np. nieodpowiednia liczba posiłków, spożywanie pokarmów niewłaściwych dla dzieci przynoszonych z domu, otyłość i choroby cywilizacyjne.
Nowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154) w dalszym ciągu promuje spożywanie owoców i warzyw, wody i produktów bogatych w wapń oraz ograniczanie produktów z zawartością soli, cukru i tłuszczów.
Wymagania stawiane posiłkom serwowanym w ramach żywienia zbiorowego
Minister Zdrowia w przepisach wykonawczych ogólnikowo wskazuje, że środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci...