Kontrola Sanepidu cz. II

Kontrola i postępowanie pokontrolne

Aktualności

Co sprawdzić przed kontrolą sanepidu

W związku z możliwością skontrolowania przez sanepid prawidłowości korzystania przez uczniów z produktów oferowanych przez sklepiki i automaty dyrektor powinien w szczególności zadbać o przygotowanie następujących obszarów:

  1. Kontrola dokumentacji: 
    • czy pomiot prowadzący sklepik, który we własnym zakresie przygotowuje dania i napoje, dopełnił wymogów formalnych przewidzianych w przepisach rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r. Nr 106, poz. 730),
    • czy osoba prowadząca sklepik lub automat ma opracowane i stosowane procedury zabezpieczenia i wycofania partii żywności nieodpowiadającej wymaganiom jakości zdrowotnej,
    • czy jednostka oświatowa zawarła umowę z podmiotem prowadzącym sklepik lub automat, w jakiej formie i na jakich warunkach,
    • czy podmiot ten udostępnia do wglądu na żądanie dyrektora informacje i dokumenty dotyczące pochodzenia, składu i sposobu przygotowania produktów.
  2. Zagadnienia dotyczące potraw i napojów, zarówno gotowych, jak i przygotowywanych przez podmiot prowadzący sklepik lub automat:
    • jakość surowców i składników,
    • zgodność produktów i sposobu ich przyrządzania z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. i z innymi przepisami prawa żywnościowego,
    • terminy przydatności do spożycia,
    • źródło surowców i składników oraz sposób ich dostarczania,
    • metody obróbki cieplnej,
    • stosowanie opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
    • prawidłowość tran...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Monitor Dyrektora Przedszkola"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!

Przypisy